ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanun tasarısının geçici 2.maddesi ile ilgili genel kurul konuşması
Sayın Başkan; Değerli Milletvekilleri,

Görüşülmekte olan 302 sıra sayılı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanun tasarısının geçici 2.maddesi ile ilgili olarak söz almış bulunuyorum. Bu vesile ile Milliyetçi Hareket Partisi ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Milletvekilleri,
Eklenen geçici bu 2.madde ile, tasarruflara tanınan güvence miktarlarının artırılması veya düzenleme yetkileri 2 yıl süreyle Tasarruf Mevduat Sigorta Fonundan alınarak Bakanlar Kuruluna verilmektedir.

İlk bakışta böylesine bir düzenleme dünyayı her yönüyle etkileyen küresel ekonomik krize karşı hükümetin anında birtakım önlemlere başvurabilmesi açısından gayet normal ve olması gereken bir uygulama gibi gözükmektedir.

Ancak AKP hükümetinin ve özellikle de Sayın Başbakanın 6 yıllık tek başına iktidarları süresince ortaya koydukları çelişkili ve birbirini tutmayan beyan ve davranışları karşısında, hükümete böyle bir yetki verilmesinin hiçbir anlamı olmadığı gibi, sakıncaları olacağı şüphesi daha ağır basmaktadır.

Bilindiği gibi küresel kriz kapsamında birçok ülke mevduatlara tam güvence getirmek suretiyle piyasalara ve yatırımcılara güven verme yoluna gitmişti.

Türkiye’de ise aynı önlemin alınmasına Sayın Başbakan karşı çıkmış, böyle bir önleme gerek olmadığını söylemesinin yanında, bütün dünyayı etkileyen bu krizi hafife almış ve hepinizin malumu olan ve bugün siyasi polemiklere malzeme teşkil eden sözler sarf etmişti.

Bugün gelinen noktada ise tasarıya bu maddenin eklenmesiyle, hükümetin bu konudaki yaklaşımını değiştirdiği ve dün söylediklerinin bugün geçersiz olduğu kendi ağızlarıyla itiraf edilmektedir.
Güvence sınırını belirleme yetkisinin TMSF den alınarak hükümete verilmiş olması az öncede ifade etmeye çalıştığım gibi ekonomik kriz ortamlarında yadırganacak bir durum değildir.

Fakat sicili bozuk AKP Hükümeti’nin almış olduğu bu yetkiyi ne zaman, nerede ve hangi miktarlarda, hangi kurum, holding ve yakınları için kullanacağı belirsiz olduğu için bakanlar kuruluna tanınan tasarruf ve mevduatlara güvence yetkisine elbette ki şüpheyle bakmaktayız.

Diğer taraftan hükümet yetkililerinin, bizzat Sayın Başbakanın ve bazı ekonomik çevrelerin Türkiye’de likidite krizi olmadığını ve yaşanmadığını belirtmelerine rağmen niçin özellikle de yurt dışında olduğu iddia edilen birikim ve varlıklarla ilgili böylesine düzenlemelere gidilmektedir?

AKP iktidarının yıllardan beri iddia ettiği gibi ekonomik ve siyasi bir istikrar sağlanmış ve Türkiye’de tarımdan sanayiye, finans sektöründen, reel sektöre kadar hemen hiçbir sıkıntı yaşanmamakta ise ve de hepsinden önemlisi kriz bizi teğet geçiyorsa, kısacası bizlerin bir türlü farkına varamadığı fakat AKP yönetiminin ısrarla çizmeye çalıştığı sanal bir cennet dönemi yaşıyor isek; Bu tür uygulama ve düzenlemelerle niçin boş yere vaktimizi geçirip yanlış yapıyoruz?

Sayın Milletvekilleri,
Daha önce konuşan pek çok arkadaşımızın da belirttiği gibi bu tasarının gerekçesi ile içeriğine bakıldığında etik olmayan, hukukla çelişen ve hepsinden de önemlisi kamu vicdanını kesinlikle tatmin etmeyecek pek çok husus ve sıkıntıyı da beraberinde getirdiği görülmektedir.

AKP hükümeti tasarının gerekçesinde 6 yıllık iktidarları boyunca her türlü olumsuzluğun ve güvensizliğin giderildiğini ve insanlarımızın hak ettiği bir yönetim anlayışına kavuştuklarından bahsetmektedir.

Şimdi buradan Sayın Bakana sormak istiyorum, madem her türlü siyasi ve ekonomik güvencelerle iş ve sosyal kesimlerin refah ve güvenini tesis ettiniz, o zaman ne diye bu kadar zahmete katlanıp kaynağı ne olduğu belirli olmayan ve tasnif edilmesi mümkün olmayan kirli ve haram paraları ülkemize getirmeye çalışıyorsunuz?

Hani kriz bizi teğet geçiyordu?

Hani ekonomimiz ve döviz rezervlerimiz hamdolsun gayet iyi durumdaydı?

Hani biz kriz filan dinlemez krizleri fırsata çevirip yolumuza devam ederdik?

Peki şimdi ne oldu? Bu tasarı ile niçin yurt dışındaki ve içindeki beyan edilmeyen, vergisi ödenmeyen ve kaçırılan varlık ve paralara niçin göz diktiniz?

Vergisini ödeyen helal kazanan ve yatırımını bu ülke için yaparak her türlü sıkıntı ve krizi yaşayan insanlarımızın suçu nedir?

Uyuşturucu, kaçakçı, kara para aklayıcıları ve silah tüccarlarını bu yasa tasarısına koyduğunuzu iddia ettiğiniz maddeler ile uygulamada nasıl ayıracak ve engelleyeceksiniz?

Niçin biz yanlış yaptık, krizi göremedik, ekonomiyi iyi yönetemedik bu yüzden de kaynağı ne olursa olsun, gerekirse sayısal gücümüzle kamu vicdanını yok sayan yasalar dahi çıkartarak her türlü varlık ve parayı getirmeye mecbur kaldık diyemiyorsunuz?

Sayın Başkan Değerli milletvekilleri,
Bugün Türkiye ağır sorunların ve tehlikelerle dolu bir sürecin bütün belirtilerini her yönüyle yaşamakta, belirsizlik sarmalı her tarafı hâkimiyeti altına almış bulunmaktadır.
Ne yazık ki, Türkiye ekonomisinin, zembereği kopmuştur.
Milletimiz AKP döneminde hükümet yetkililerinin açıklamalarının aksine açlık, yoksulluk, işsizlik kör kuyusunun dibine itilmiş ve Türkiye ekonomisi cari açık, işsizlik ve kayıt dışılık sorunlarının girdabında kontrolden çıkmıştır.
Netice olarak bu ve benzeri yasa tasarıları ile AKP Hükümetinin ekonomik refahı sağlamasının ve insanlarımızın yüzünü güldürmesinin maalesef mümkün olamayacağını, iktidarın samimi bir şekilde ülkeyi iyi yönetemediğini itiraf ederek artık meselenin siyasetin çok ötesinde iktidarı ile muhalefeti ile, bir var olma meselesi olduğunu idrak ederek hareket etmesi lazım geldiğini bir kez daha buradan hatırlatmak istiyorum.
Dünyayı ve doğal olarak ülkemizi etkileyen benzer gelişme ve krizler karşısında yasa tasarıları ile önlemler alınmak isteniyorsa, az önce de ifade ettiğim gibi iktidar muhalefet ayırımı yapmadan bu gibi tasarıları mecliste ve meclis dışında ortak komisyonlarla tam bir toplumsal mutabakatla ele alınarak süratle uygulamaya konulması gerektiğini hatırlatıyor hepinize saygılarımı sunuyorum.
,